Vizek és városok

Az élményút tartalma

Venetoban járva szembetűnő, hogy az itt elő embereknek milyen különleges kapcsolata volt és van a vízzel. Ez nem is csoda, hiszen a tartományt keleten az Adria határolja, itt található Olaszország legnagyobb tava a Garda, keresztülfolyik rajta a Pó és a Piave, de számtalan egyéb kisebb tó, folyó és lagúna is tarkítja ezt a vidéket. A helyiek évszázadok óta tudatosan élnek is a víz adta lehetőségekkel, hiszen a folyókat szállításra és öntözésre, a tavakat pihenésre, a tengert pedig kereskedelemre és védelmi célokra használták. A legkülönlegesebb viszont az, ahogy az itteniek a településeik kialakításához és mindennapjaihoz hasznosítják a vizet. Elég csak a szigetekre épült Velencére gondolnunk, de számtalan más város épült folyókra, lagúnákra, vagy csatornákra. A víz sokszor szolgált védelemül is, hiszen egy fallal és várárokkal körbevett várost sokkal nehezebb volt bevennie az ellenségnek.

Ezen az élményúton olyan városokat látogatunk meg és fedezünk fel, amelyek életében központi szerepet játszik a víz. Ellátogatunk például az ún. Brenta-deltához, ami Padova és Velence között húzódik és a velencei nemesek csodálatos villákat húztak fel ide, hogy gazdagságukat és hatalmukat fitogtassák. Elutazunk ezen kívül a Sile és Botteniga folyók találkozásánál fekvő gyönyörű Treviso városába is, ahol sétálunk a velenceiek által emelt városfalon belül fekvő óváros hangulatos utcáin és felfedezzük a város főbb látnivalóit. Végül pedig ellátogatunk Velencébe, ebbe a rendkívül különleges és szépséges városba, ami évszázadokon keresztül a világ egyik meghatározó tengeri hatalma volt. Megnézzük a Grand Canalt, a Rialto hidat, a Szent Márk székesegyházat és a Dózse palotát is. Hagyjuk, hogy magával ragadjon a hömpölygő tömeg és átadjuk magunkat a város lüktetésének. Az élményút végére mindannyian kicsit jobban megértjük majd, miért is szeretik-tisztelik annyira a helyiek a vizeiket, amit Veneto biztosít nekik.

Részvételi díj

Az élményúton való részvétel díja 400 EUR/fő, ami magában foglalja a programok tervezési és szervezési költségét, továbbá az élményút teljes időtartama alatti személyes túravezetést. Ezt a díjat az út lefoglalásakor, nekem szükséges megfizetni.

Az Olaszországba történő kiutazás és a hazautazás egyénileg történik (autóval vagy repülővel). Amennyiben valaki igényli, ennek megszervezésében tudok segíteni. Budapestről a Ryanair repül Treviso repterére, ami 35 km-re található Coneglianotól (a reptérről a szállásra való eljutást én megszervezem). Autóval az út Budapestről kb. 700 km autópályán, kényelmesen hét óra alatt megtehető. 

Az élményút során minden költséget felmerüléskor, az adott szolgáltató felé kell majd rendezni. Amivel számolni kell (körülbelüli, várható összegek):

  • szállás: kb. 200 EUR/fő (elhelyezés kétágyas szobában egy háromcsillagos szállodában Conegliano belvárosában, bőséges reggelivel és parkolóhasználattal).
  • helyi transzferek: kb. 80 EUR/fő (vonat, illetve létszámtól függően személyautó vagy kisbusz).
  • belépőjegyek: kb. 35 EUR/fő.

A fentieken kívül az étkezések és az esetleges szuvenírek költségével érdemes még kalkulálni.

Egyéni utazás után megérkezés Conegliano városába. Ez a település a Prosecco borvidék központja, lakossága mintegy negyvenezer fő. Velence ötven kilométerre délre található innen, aki esetleg szeretne ellátogatni oda, hétvégén egyénileg megteheti. Szállásunk a város központjában, egy háromcsillagos szállodában lesz, ahonnan minden könnyed, rövid sétával megközelíthető. A hotelnek saját parkolója van, ott lehet majd biztonságban tudni az autókat. Ezen a napon délután találkozunk a szálloda bejáratánál, ahonnan bemegyünk a város főterére és egy pohár prosecco vagy aperol spritz társaságában megismerkedünk egymással. Az aperitivo után felfedezzük a belvárost, megnézzük a főbb látványosságokat és felmegyünk a 12. századi kastélyba is, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a környező vidékre. Miután kellemesen kisétáltuk magunkat, vár minket az első közös vacsora, amely során jellegzetes helyi ételeket kóstolunk. Mindezek után visszatérünk a szállásra és megpróbáljuk magunkat kipihenni, hiszen másnap sűrű program vár ránk.

Reggeli után indulunk a Padova mellett fekvő Stra városába, hogy megcsodáljuk a venetoi villák egyik legimpozánsabbikát, a Villa Pisanit. Ez a késő barokk stílusú kastély a maga 114 szobájával a Brenta-delta egyik ékköve és évente közel kétszázezer látogatót vonz. A helyszínen megismerkedünk majd a gazdag és befolyásos velencei Pisani család és az épület történetével, végigjárjuk a gazdagon díszített termeket, és teszünk egy sétát a parkban is. Látogatásunk urán átmegyünk a pár kilométerre lévő Doloba, ahol megebédelünk, majd némi szabadprogram következik, amikor is mindenki sétálhat a folyóparton vagy felfedezheti magának a hangulatos belvárost. Doloból hazatértünk Coneglianoba és este egy közös vacsorával zárjuk a napot.

A mai programunk Treviso felfedezése lesz. Reggeli után vonatra szállunk és rövidke út után meg is érkezünk ebbe a nyüzsgő városba. Treviso rendkívül tiszta és elegáns, tele gyönyörű villákkal, parkokkal és persze a mindent átszövő folyókkal. A város igazán érdekes része a még a velenceiek által emelt és ma is változatlan formában álló városfalak határain belül található. Az egész centro storico olyan, mintha egy múzeumban sétálgatnánk. Mindenhol lenyűgöző freskók, szobrok, templomok, és terek várnak minket. A dómban megnézünk egy Tiziano festményt, majd korzózunk egyet a város főutcáján is. Felfedezzük majd a város parkjait és a halpiacot is, illetve kipróbáljuk az innen származó tiramisu egy helyi változatát is. Délután néhány óra szabadprogram, majd indulunk vissza Coneglianoba. Az estét mindenki azzal tölti, amivel szeretné, ezen a napon a vacsora önálló.

Sok szempontból ez a nap lesz a program csúcspontja, hiszen ma Velencébe kirándulunk. Ez a hely Olaszország, sőt egész Európa egyik leglátogatottabb városa, így nekünk is fel kell lelkileg készülnünk a tömegre. Velencében annyi látványosság van, hogy egy napba csak a legfontosabb látnivalókat, na meg néhány rejtett gyöngyszemet tudunk besűríteni. Miután megérkezünk a Santa Lucia pályaudvarra, elindulunk a belvárosba. Első célpontunk a Scuola Grande di San Rocco, ami egy ötszáz éves, vallási épület és elsősorban lenyűgöző Tintoretto gyűjteményéről híres. Innen továbbmegyünk a párszáz méterre lévő Frari templomba, mely a velencei gótika kiemelkedő alkotása. Ebben a hatalmas templomban Donatello és Tiziano remekműveit is megcsodálhatjuk, sok már mestermű mellett. Ha végeztünk, indulunk tovább a város egyik legnagyobb látványosságához, a Rialto hídhoz. Ez a Grand Canalon átívelő négy híd legrégebbike, több mint négyszáz éves. Itt megnézzük a halpiacot, a 12. századi San Giacomo templomot és korzózunk egyet a környező árkádsorok alatt is. Hogy megpihenjünk kicsit, beülünk valamelyik bárba és kipróbáljuk a cicchettit, a velenceiek híres apró szendvicseit. Miután felfrissültünk, elindulunk a város főterére, a Piazza San Marcora. Ez a tér Velence központja és egyben leglátogatottabb pontja. Itt található a Szent Márk székesegyház, a Dózse palota és a Campanile (óratorony) is. Itt némi szabadprogram következik, majd késő délután elindulunk hazafelé. Utunk most a Cannaregio városrészen keresztül vezet majd, hogy megnézzük a város kicsit csendesebb részét is (ami azért még mindig távol lesz a csendestől). Visszaérkezve Coneglianoba, egyből megyünk vacsorázni. Mivel ez az utolsó közös esténk, ezért akinek még vacsora után van kedve és energiája, azokkal beülünk egy búcsúitalra kedvenc bárunkba a főtér sarkán.

Péntekenként Conegliano belvárosát lezárják a forgalom elől, hogy a mozgóárusok ki tudjanak települni portékáikkal. Van itt minden, amit el lehet képzelni: sajtok, borok, sonkák, szalámik, olajok, de ugyanúgy lehet divatos olasz ruhákat és cipőket is vásárolni. Reggeli után, akinek van kedve, az sétáljon ki a piacra és nézelődjön, vásároljon. Fél tizenegykor találkozunk a hotelben, hogy elbúcsúzzunk egymástól. A szobákat 11 óráig kell elhagyni, senkinek nem kell tehát kapkodnia. Aki esetleg maradna hétvégére Olaszországban, azoknak szívesen adok program és szállás tippeket. Elköszönés után véget ér ez az igazán tartalmas és élményekben gazdag pár nap, de mindenkinek jól fog már esni egy kis pihenés.

Foglalható időpontok

Vizek és városok

Kalandok szárazon és vízen