Puglia felfedezése

Az élményút tartalma

Puglia Olaszország egyik déli tartománya a csizma keleti, Adriai tenger felőli oldalán. Nem olyan ismert és felkapott, mint mondjuk Toszkána vagy Szicília, de népszerűsége az elmúlt években rohamosan növekedett mind a belföldi mind a külföldi turisták körében. Ez nem is véletlen, hiszen rengeteg okból érdemes ellátogatni ide. Ugyanúgy vannak itt gyönyörű, sziklás tengerpartok a búvárkodni vágyóknak, mint homokos, karibi hangulatú partszakaszok a pihenni, napozni vágyóknak (Pugliát keleten az Adria, délen a Jón tenger mossa). Aki napozás helyett (vagy után) várost nézne, annak érdemes felkeresnie a nyüzsgő és elegáns Barit, a tartomány központját; a barokk épületeiről messze földön híres Leccét; vagy Tarantot, ezt a spártaiak által háromezer éve alapított fontos kikötővárost, mely ma Olaszország haditengerészeti központja. A nagyvárosok mellett azonban érdemes ellátogatnunk Puglia bájos kisvárosaiba is, mert ezek is számtalan látnivalót és élményt kínálnak. A régió talán legismertebb települése Alberobello, melynek kőből épült és kúp alakú tetővel ellátott apró házikói, a trullók egészen meseszerű látványt nyújtanak (leginkább úgy néznek ki mintha hobbitok laknának bennük). 

De szintén kihagyhatatlan Monopoli városa is, melynek gyönyörű tengerparti promenádja és barokk katedrálisa mindenkit lenyűgöz, vagy Polignano a Mare, mely egészen drámai hatást kelt hatalmas, évezredek alatt formálódott sziklás partjával. Végül pedig nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy Dél-Olaszországban járunk, ahol mindenki élvezi az életet, a folyamatos napsütést, a kiváló borokat és fenséges helyi ételeket, valamint egymás társaságát. Az élet igazán este (sőt éjszaka) indul be, akkor telnek meg a parkok, terek, bárok, és éttermek, ekkor pezsdül fel minden és mindenki. Ezen utazás alkalmával felfedezünk néhányat a gyönyörű és hangulatos városokból, strandolunk a Jón tenger selymesen homokos partján, meglátogatunk egy családi borászatot, ahol a naplementében fogyasztjuk el a fantasztikus borokat finomabbnál finomabb sajtok és szalámik társaságában, de még egy olajfaültetvényre is ellátogatunk. Bármit is csinálunk azonban utunk során, egy biztos, sosem fogunk sietni vagy idegeskedni, mert ez a program a pihenésről, a feltöltődésről, a hedonizmusról, és a dolce vitáról szól. 

Részvételi díj

Az élményúton való részvétel díja 400 EUR/fő, ami magában foglalja a programok tervezési és szervezési költségét, továbbá az élményút teljes időtartama alatti személyes túravezetést. Ezt a díjat az út lefoglalásakor, nekem szükséges megfizetni.

Az Olaszországba történő kiutazás és a hazautazás egyénileg történik repülővel. Amennyiben valaki igényli, ennek megszervezésében tudok segíteni. Budapestről a Ryanair járatával célszerű érkezni Bari repterére (délben indul és kb. másfél óra az út), ahol a találkozási pontunk lesz. A hazautazás szintén Bariból történik (visszafelé délután négykor indul a gép).

A légitársaság esetleges járatmódosítása vagy járattörlése esetén az élményút dátumai is módosulhatnak, kérek mindenkit ennek figyelembevételére a foglalás véglegesítése előtt!

Az élményút során minden költséget felmerüléskor, az adott szolgáltató felé kell majd rendezni. Amivel számolni kell (körülbelüli, várható összegek):

  • szállás: kb. 240 EUR/fő (elhelyezés kétszemélyes szobában Torre Santa Susannában egy medencés apartmanházban).
  • helyi transzferek: kb. 200 EUR/fő (vonat, illetve kisbusz).
  • egyéb (poggyászmegőrző, pincelátogatás borkóstolóval, olívakóstoló, belépők): kb. 70 EUR/fő.

A fentieken kívül az étkezések és az esetleges szuvenírek költségével érdemes még kalkulálni.

Érkezés a Ryanair menetrendszerinti járatával Bari repterére fél 2 felé (indulás 12:10-kor Budapestről). A reptéren találkozunk, felvesszük a bőröndöket és metróval bemegyünk a belvárosba. Miután a csomagokat leadtuk a vasútállomáson, irány a főtér, ahol eszünk néhány falatot, majd elfogyasztunk egy finom olasz kávét vagy koktélt, ezzel megnyitva régvárt nyaralásunkat. Kis pihenőnk után sétálunk egyet a tengerparton, megnézzük a régi kikötőt, a castellót, és a Teatro Margheritat, majd felkeressük a város szimbólumának számító Szent Miklós székesegyházat. Ezt a templomot a 10. században kezdték építeni és arról híres, hogy itt őrzik Szent Miklós ereklyéit. Bariban hagyomány, hogy az idősebb hölgyek kiállnak a házuk ajtajába és ott gyúrják saját tésztájukat, hiszen egyrészt így mindent látnak, hallanak, és tudnak, másrészt közösségi életet is élnek a szomszédaikkal. Ha szerencsének van, mi is látunk majd néhány dolgos asszonyt amint éppen tésztát gyúr a délutáni napsütésben. Ezután irány vissza a pályaudvarra, ahol vonatra szállunk és indulunk a bő egy órányira lévő Brindisibe. Ott már várnak minket és busszal visznek tovább a fél órára lévő Torre Santa Susanna városába, hogy elfoglalhassuk szállásunkat, mely egy úszómedencés apartmanház a belváros közelében. Itt találkozunk majd honfitársunkkal, Szilvivel, akinek a vendégházában lakunk majd a héten. Szilvi olasz férjével és két fiával él itt a városban, ma este pedig pizzát és focacciát készítenek nekünk, amit saját kemencéjükben sütnek. Vacsora után visszatérünk a szállásunkra, hogy kipihenjük ezt az élménydús de fárasztó napot. 

Miután kényelmesen megreggeliztünk, összepakoljuk a strandfelszerelésünket és busszal elmegyünk a közeli Punta Prosciutto városába. Ez a hely híres fehér homokos strandjáról, homokdűnéiről, és karibi hangulatáról. Az évnek ebben a szakában nincs tömeg, de a víz kellemesen meleg, így napozásra és fürdőzésre is lesz lehetőség. Visszaindulásunkig szabadprogram, mindenki a saját ritmusában tölti az időt úszással, napozással, vagy amivel szeretné. Aki kedveli a tenger gyümölcseit és a halakat, annak érdemes kipróbálnia ezeket valamelyik parti büfében (ezen a napon az ebéd önálló). Kora délután indulunk vissza Torre Santa Susannaba, hogy a szálláson átöltözzünk és felfrissüljünk, mert a nap további részét a La Pruina családi pincészetnél töltjük. Vendéglátónk a bájos Valentina lesz, aki mesél majd nekünk a család és a borászat múltjáról, körbevezet minket a pincében, és természetesen a szőlőtőkék között is sétálunk egyet. Ezek után pedig már vár minket az udvaron egy terülj-terülj asztalkám, finomságoktól roskadozva. Zöldségek, sonkák, sajtok, olíva és persze a pincészet kiváló borai, amiket egytől-egyig végigkóstolhatunk Valentina szakértő bemutatása kíséretében. Ekkortájt már éppen napnyugta lesz, így a lenyugvó nap sugarai gyönyörű színekkel festik majd meg a tájat, tovább fokozva a hely és a pillanat varázsát. Miután mindent megettünk és megittunk, jókedvűen búcsút intünk Valentinának és visszatérünk a szállásunkra, ahol átadjuk magunkat a pihenés örömének.

Ezt a napot városnézéssel fogjuk tölteni a gyönyörű Lecceben. Ízletes és kiadós reggelink után buszra szállunk és egy óra múlva már meg is érkezünk ebbe a barokk épületekkel teli nagyvárosba, melyet a Dél Firenzéjének is neveznek. Gyönyörű templomok, hangulatos utcák, nyüzsgő terek, és igazi dél-olasz hangulat várja itt az utazót, akinek természetesen finom ételekben és italokban sem kell szűkölködnie. Látogatásunkat a Basilica Sante Croce megtekintésével kezdjük, mivel ez a templom a város talán legismertebb épülete. Gazdagon díszített barokk homlokzata és hasonlóan díszes belső terei ámulatba ejtőek, magával ragadóak. Innen a centro storicoba, a történelmi belvárosba visz majd az utunk. Megnézzük a Piazza del Duomot, vagyis a város főterét, a római kori amfiteátrum romjait, a díszes palotákat és középületeket, illetve a város parkjaiban is sétálunk egyet. Ezek után egy kis szabadidő következik, amikor mindenki maga fedezheti fel a város egyéb látnivalóit, vagy beülhet valamelyik hívogató étterembe, bárba is, de szuvenírek vásárlására is lehetőség nyílik. Látogatásunk végeztével visszamegyünk a szállásunkra, este szabadprogram, amikor is aki szeretné, az felfedezheti magának Torre Santa Susannát, aki pedig szeretne inkább lazulni és pihenni, annak ott a medence vagy a kényelmes ágyikó (ezen az estén a vacsora önálló). Találkozunk másnap reggel.

A mai napon egy izgalmas programmal indítunk, ellátogatunk ugyanis Szilviék olajfaültetvényére. Itt sétálunk egy nagyot a 750 fa árnyékában, miközben Szilvi elmeséli nekünk az olívaolaj készítésének folyamatát. Természetesen kóstolni is fogunk az olajból, illetve aki szeretne az vásárolni is tud majd. Ezután egy időre elbúcsúzunk Szilvitől és indulunk tovább a mintegy hetven kilométerre lévő Alberobelloba, ebbe a meseszerű városkába, hogy megnézzük a trullo skanzent. A trullók olyan, kőből készült apró házak, melyekhez semmilyen kötőanyagot nem használtak az építésükkor. Ennek pedig az volt a magyarázata, hogy adót az épületek után kellett fizetni, így mikor megneszelték az adószedők érkezését, a helyiek gyorsan lebontották a házakat. Ma már ez a település Dél-Olaszország egyik leglátogatottabb helye, egyben világörökségi helyszín is. Aki akar, az velem jön felfedezni a várost, aki szeretné, az pedig szabadprogram keretében barangolja be az utcákat és tereket. Miután mindent megnéztünk és kifotóztuk magukat, elindulunk vissza a szállásunkra. Ezen a napon lesz az utolsó közös vacsoránk, melyet ismét Szilviéknél fogunk elkölteni. Remek lehetőség lesz arra, hogy kicsit átbeszéljük az elmúlt napokat, a sok élményt, ami ért minket, miközben ezzel a bőséges étkezéssel lassan le is zárjuk az utazást, igaz holnap még együtt töltjük a nap egy részét.

A hazautazás napja. Kora reggeli kelés vár ránk, mert 8 órakor indulunk busszal Bariba a repülőtérre. Az út kb. két óra, így pont időben érkezünk a menetrend szerint 12:10-kor induló Ryanair járathoz, mely másfél órával később landol Budapesten. A reptéren elbúcsúzunk, én eddig kísérlek benneteket. Közös kalandunk itt véget ér, mindenkinek jó utat hazafelé!

Foglalható időpontok

Puglia felfedezése

Tengerpart és dolce vita

Puglia felfedezése

Tengerpart és dolce vita