A Prosecco borvidék

Az élményút tartalma

A proseccót már sokan ismerik és szeretik. De vajon hányan ismerik azt a festői észak-olasz borvidéket, ahonnan ez a méltán népszerű buborékos ital származik? Velencétől nem messze járunk egy olyan területen, amit délről az Adria, északról az Alpok határol és ahol a hegyes-dombos tájat festői kis falvak és történelmi városok tarkítják. Talán nem véletlen, hogy 2019. óta ez a terület az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Ez a vidék már évezredek óta lakott és híres a természeti szépségeiről, történelméről, kultúrájáról, kiváló ételeiről, és most már persze Olaszország leghíresebb pezsgő italáról, a proseccoról is. 

Ezen utazás során felfedezzük ezt a gyönyörű vidéket, meglátogatunk három pincészetet, ahol finomabbnál finomabb proseccókat kóstolunk helyi sajtokkal és szalámikkal, felkeresünk néhány gazdag múltú és elbűvölő szépségű városkát, de mindenekelőtt élvezzük a természet, a művészet, és a kulinária egyedülálló egyvelegét, amely olyan különlegessé teszi Veneto tartomány ezen szegletét. 

Részvételi díj

Az élményúton való részvétel díja 400 EUR/fő, ami magában foglalja a programok tervezési és szervezési költségét, továbbá az élményút teljes időtartama alatti személyes túravezetést. Ezt a díjat az út lefoglalásakor, nekem szükséges megfizetni.

Az Olaszországba történő kiutazás és a hazautazás egyénileg történik (autóval vagy repülővel). Amennyiben valaki igényli, ennek megszervezésében tudok segíteni. Budapestről a Ryanair repül Treviso repterére, ami 35 km-re található Coneglianotól (a reptérről a szállásra való eljutást én megszervezem). Autóval az út Budapestről kb. 700 km autópályán, kényelmesen hét óra alatt megtehető. 

Az élményút során minden költséget felmerüléskor, az adott szolgáltató felé kell majd rendezni. Amivel számolni kell (körülbelüli, várható összegek):

  • szállás: kb. 200 EUR/fő (elhelyezés kétágyas szobában egy háromcsillagos szállodában Conegliano belvárosában, bőséges reggelivel és parkolóhasználattal).
  • helyi transzferek: kb. 150 EUR/fő (létszámtól függően személyautó vagy kisbusz).
  • pincelátogatások, kóstolók: kb. 60 EUR/fő.

A fentieken kívül az étkezések és az esetleges szuvenírek költségével érdemes még kalkulálni.

Egyéni utazás után megérkezés a festői Conegliano városába. Ez a település a Prosecco borvidék központja, lakossága mintegy negyvenezer fő. Velence ötven kilométerre délre található innen, aki esetleg szeretne ellátogatni oda, hétvégén egyénileg megteheti. Szállásunk a város központjában, egy háromcsillagos szállodában lesz, ahonnan minden könnyed, rövid sétával megközelíthető. A hotelnek saját parkolója van, ott lehet majd biztonságban tudni az autókat. Ezen a napon délután találkozunk a szálloda bejáratánál, ahonnan bemegyünk a város főterére és egy pohár prosecco vagy aperol spritz társaságában megismerkedünk egymással. Az aperitivo után felfedezzük a belvárost, megnézzük a főbb látványosságokat és felmegyünk a 12. századi kastélyba is, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a környező vidékre. Miután kellemesen kisétáltuk magunkat, vár minket az első közös vacsora, amely során jellegzetes helyi ételeket kóstolunk. A vacsorát egy prosecco kóstoló tesz majd teljessé, aminek során átbeszéljük a legfontosabb tudnivalókat a prosecco készítéséről, fajtáiról, minőségi kategóriáiról, és egyéb izgalmas kérdésekről. Mindezek után hazatérünk a szállásra és megpróbáljuk magunkat kipihenni, hiszen másnap sűrű program vár ránk.

Reggeli a szállodában, ahol mindenképpen érdemes megkóstolni a naponta változó édességeket és tortákat, hiszen mindegyik remek. Reggeli elindulunk a mintegy fél órára lévő Portobuffoléba. Ez a kevesebb mint ezer lelket számláló falu egy igazi rejtett gyöngyszem. Van itt egy eredetileg zsinagógának épült, 16. századi székesegyház, egy évszázadok óta működő piac, két érdekes kiállítás és még számtalan érdekesség. Akár az egész napot is itt tölthetnénk, de nem ezt tesszük, hanem rövid látogatásunk után megyünk tovább a közeli Oderzoba. Ez az egykor fontos kereskedelmi központként funkcionáló város  napjainkban élénk kulturális életéről, valamint a 10. században épült katedrálisáról és nagyszabású archeológiai leleteiről híres. Megnézzük a Piazza Grandét és a belváros hangulatos utcáit, illetve sétálunk egyet a települést áteszelő Monticano folyó partján is. Ezután kicsit szusszanunk, eszünk pár falatot és iszunk egy pohárka frissítőt is, majd indulunk tovább Annone Veneto városába, mert a délután további részét a Paladin pincészetnél fogjuk tölteni. A birtok a Római Birodalom egyik legfontosabb kereskedelmi útvonala, a Via Postumia egykori nyomvonala mellett fekszik, így a kiváló italokon felül a történelem szele is megszédít majd minket. Délutáni házigazdánk Serena lesz, aki bemutatja majd nekünk a Paladin család és a borászat történetét, körbevezet minket a pincészet épületeiben, majd felmegyünk a tetőre is, ahonnan jó idő esetén egészen Velencéig ellátunk majd, és ha a szőlészeti munkák engedik, akkor sétálunk egyet a dűlőkben is. Mindezek után egy borkóstolóval zárjuk a látogatásunkat, melynek során sajtokkal és egyéb helyi finomságokkal is kedveskednek nekünk. A kóstolás után lehetőség nyílik a pincészet termékeiből otthonra is kedvezményesen bevásárolni. Elköszönünk, majd visszautazunk Coneglianoba, és mivel fárasztó napon vagyunk túl, este szabadprogram vár mindenkire.

A szállodában eltöltött reggeli után ellátogatunk a néhány kilométerre lévő festői Vittorio Veneto városába. A középkori belvárosban sétálunk egyet az árkádok alatt, megnézzük a freskókkal gazdagon díszített Santa Giustina templomot, a Serravalle erődítményt és Európa egyik legrégibb toronyóráját is. Innen továbbmegyünk Pordenone városába, mely gyönyörű belvárosáról és vibráló kulturális életéről ismert. Megnézzük a Noncello folyón átívelő Ádám és Éva hidat, a 14. században épült Szent Márk templomot, a gótikus városházát, és korzózunk egyet a sétálóutcán is. Egy rövid felfrissülés után indulunk Porciaba, a San Simone pincészethez, ahol Purnima lesz a házigazdánk. Látogatásunk során bejárjuk a pincészet épületeit, sétálunk egyet a birtokon, és természetesen kóstolunk is néhány kiváló proseccót és bort a rendkívül hangulatos családi kóstolóteremben. A program után visszatérünk a szállásra, majd az estét egy közös vacsorával zárjuk.

Reggeli után ismét útra kelünk és ellátogatunk Follinába, egy közeli kisvárosba. Itt található ugyanis egy 1170-ben épült ciszterci apátság, mely egész Olaszországból rengeteg hívőt és látogatót vonz egyházi jelentősége és gyönyörűen megmaradt épületegyüttese miatt. Innen utunk a Prosecco borvidék másik központjába, Valdobbiadenébe vezet. Először felmegyünk a hegytetőre, hogy meglátogassuk az Osteria Senz’Ostét, Itália egyik legkülönlegesebb vendéglátó egységét. Mitől is olyan érdekes ez a hely? Itt mindenki vendég, pincér, és pénztáros is egyben. Személyzet tehát nincs, van viszont lélegzetelállító kilátás az Alpokra és a környező dombokra, rajtuk a rengeteg szőlőtőkével. Miután jól megnéztük ezt a csodálatos helyet és kifotózkodtuk magunkat, lemegyünk a városközpontba és teszünk egy rövid sétát, illetve felfrissülünk az egyik bárban. Ezután irány Maserada Sul Piave, ahol a Tenuta San Giorgio pincészetnél már várnak minket egy birtoklátogatásra és kóstolásra. Bekukkantunk a palackozóba, megnézzük a proseccót rejtő acéltartályokat, és megismerkedünk a pincészet borászati eljárásaival is. Ezután felmegyünk a kóstolóterembe, ahol már várnak minket a behűtött italok és finom falatok. Kóstolunk, beszélgetünk, kicsit pihenünk is, majd elbúcsúzva vendéglátónktól elindulunk Coneglianoba. Megérkezés után kis pihenésre lesz csak idő, mert az este során utolsó közös vacsoránkra találkozunk a belvárosban. Ha lesz erőnk vacsora után, aki szeretne még beszélgetni, iszogatni, azokkal beülünk kedvenc bárunkba a főtér sarkán.

Péntekenként Conegliano belvárosát lezárják a forgalom elől, hogy a mozgóárusok ki tudjanak települni portékáikkal. Van itt minden, amit el lehet képzelni: sajtok, borok, sonkák, szalámik, olajok, de ugyanúgy lehet divatos olasz ruhákat és cipőket is vásárolni. Reggeli után, akinek van kedve, az sétáljon ki a piacra és nézelődjön, vásároljon. Fél tizenegykor találkozunk a hotelben, hogy elbúcsúzzunk egymástól. A szobákat 11 óráig kell elhagyni, senkinek nem kell tehát kapkodnia. Aki esetleg maradna hétvégére Olaszországban, azoknak szívesen adok program és szállás tippeket. Elköszönés után véget ér ez az igazán tartalmas és élményekben gazdag pár nap, de mindenkinek jól fog már esni egy kis pihenés.

Foglalható időpontok

A prosecco borvidék

A Prosecco borvidék

Egy pezsgő kaland

A prosecco borvidék

A Prosecco borvidék

Egy pezsgő kaland

A prosecco borvidék

A Prosecco borvidék

Egy pezsgő kaland