Festői kisvárosok

Az élményút tartalma

Veneto rengeteg látnivalót és programot kínál a turistáknak, akik minden évben el is árasztják ezt a vidéket. A tartomány igen gazdag történelemmel rendelkezik, hiszen már több ezer éve lakott. Római kori emlékek, középkori várak és kastélyok, csodás reneszánsz villák – ezek mind megtalálhatók erre. Nem is beszélve a természeti szépségekről, mint a Dolomitok vagy a Garda tó. Az ide látogatókat szintén mágnesként vonzzák a nagyvárosok is, mint a tartományi központ Velence, vagy a szerelmesek városa, Verona, illetve az arisztokratikus Padova. Kevesen tudják azonban, hogy Veneto telis-tele van olyan gyönyörű kisvárosokkal és falvakkal, melyeket szintén érdemes felkeresni. Ezeket a helyeket bejárva megismerhetjük a vidék történelmét, felfedezhetjük a rengeteg épített és természeti értéket, és nem utolsó sorban ízelítőt kaphatunk a vidék Olaszország mindennapjaiból. Tehetjük mindezt ráadásul nyugodtan és kényelmesen, a nagyvárosi tömeget a hátunk mögött hagyva. 

Ezen az élményúton tehát ezen kisvárosoké lesz a főszerep. Ellátogatunk majd többek között a háromezer éves múltra visszatekintő Oderzoba, mely egykor a Genova és Aquileia közötti kereskedelmi útvonal, a Via Postumia fontos állomása volt, de szintén megnézzük a híres és rejtélyes festő, Giorgione szülőházát Castelfranco Venetoban, ebben a középkori fallal körülvett festői városkában. Útba ejtjük továbbá a képeslapszerű Bassano del Grappát is, ahol nemcsak az érintetlenül megmaradt középkori belvárost nézzük meg a híres dómmal, de természetesen megkóstoljuk az innen származó grappát (vagyis törkölypálinkát) is. Élményekben gazdag pár nap vár tehát mindenkire, aki ezt az utat választja. 

Részvételi díj

Az élményúton való részvétel díja 400 EUR/fő, ami magában foglalja a programok tervezési és szervezési költségét, továbbá az élményút teljes időtartama alatti személyes túravezetést. Ezt a díjat az út lefoglalásakor, nekem szükséges megfizetni.

Az Olaszországba történő kiutazás és a hazautazás egyénileg történik (autóval vagy repülővel). Amennyiben valaki igényli, ennek megszervezésében tudok segíteni. Budapestről a Ryanair repül Treviso repterére, ami 35 km-re található Coneglianotól (a reptérről a szállásra való eljutást én megszervezem). Autóval az út Budapestről kb. 700 km autópályán, kényelmesen hét óra alatt megtehető. 

Az élményút során minden költséget felmerüléskor, az adott szolgáltató felé kell majd rendezni. Amivel számolni kell (körülbelüli, várható összegek):

  • szállás: kb. 200 EUR/fő (elhelyezés kétágyas szobában egy háromcsillagos szállodában Conegliano belvárosában, bőséges reggelivel és parkolóhasználattal).
  • helyi transzferek: kb. 150 EUR/fő (létszámtól függően személyautó vagy kisbusz).
  • belépőjegyek: kb. 10 EUR/fő.

A fentieken kívül az étkezések és az esetleges szuvenírek költségével érdemes még kalkulálni.

Egyéni utazás után megérkezés Conegliano városába. Ez a település a Prosecco borvidék központja, lakossága mintegy negyvenezer fő. Velence ötven kilométerre délre található innen, aki esetleg szeretne ellátogatni oda, hétvégén egyénileg megteheti. Szállásunk a város központjában, egy háromcsillagos szállodában lesz, ahonnan minden könnyed, rövid sétával megközelíthető. A hotelnek saját parkolója van, ott lehet majd biztonságban tudni az autókat. Ezen a napon délután találkozunk a szálloda bejáratánál, ahonnan bemegyünk a város főterére és egy pohár prosecco vagy aperol spritz társaságában megismerkedünk egymással. Az aperitivo után felfedezzük a belvárost, megnézzük a főbb látványosságokat és felmegyünk a 12. századi kastélyba is, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a környező vidékre. Miután kellemesen kisétáltuk magunkat, vár minket az első közös vacsora, amely során jellegzetes helyi ételeket kóstolunk. Mindezek után visszatérünk a szállásra és megpróbáljuk magunkat kipihenni, hiszen másnap sűrű program vár ránk.

A hotelben elfogyasztott reggelink után elindulunk keleti irányba, a bájos Pordenone városába. Ez a település épen megmaradt fantasztikus középkori belvárosáról és gazdag történelméről ismert. Megnézzük a Noncello folyón átívelő Ádám és Éva hidat, az 1363-ban román stílusban épült Szent Márk templomot, a gótikus városházát, és korzózunk egyet a sétálóutcán is. Városnézésünk után utunkat Veneto egyik rejtett gyöngyszeme, Portobuffolé felé vesszük. Ebben az alig ezer lelket számláló kis faluban megnézzük a 16. századi székesegyházat, melyben csodás freskók és egy közel ötszáz sípot számláló orgona is található – ez utóbbi a messze földön híres Gaetano Callido orgonakészítő munkája. Elsétálunk még a Casa Gaiahoz, ehhez az elegáns 13. századi nemesi lakóépülethez, és megtekintjük a benne helyet kapó kortárs kiállítást is. Eszünk egy pár falatot és iszunk egy frissítő italt valamelyik bárban, majd indulunk tovább a közeli Oderzoba. Ez az egykor fontos kereskedelmi központként funkcionáló város napjainkban élénk kulturális életéről, valamint a 10. században épült katedrálisáról és nagyszabású archeológiai leleteiről híres. Megnézzük a Piazza Grandét és a belváros hangulatos utcáit, illetve sétálunk egyet a települést áteszelő Monticano folyó partján is. Látogatásunk végeztével visszatértünk Coneglianoba. A nap további részében szabadprogram.

Ezen a napon első úticélunk Castelfranco Veneto lesz. A nagyjából egyórás út után meg is érkezünk ebbe a mai napig várárokkal és középkori várfallal körbevett városkába. Eredetileg a 12. században épült vár körül jött létre a település, és itt született később a híres reneszánsz festő, Giorgione is. Az ő egyik fő műve, a Castelfranco Madonna a város székesegyházában látható – természetesen mi sem hagyhatjuk ki a megtekintését. Giorgione szülőháza közvetlenül a dóm mellett található, így oda is benézünk mielőtt egy italra megpihennénk valamelyik közeli bárban, ahol rövid időre át is adjuk magunkat az olasz életérzésnek. Még sétálunk egyet a várfal tövében, majd indulunk tovább Trevisoba, a tartományi központba (ez az egyetlen hely utazásunk során, mely nem igazán illik a kisvárosok kategóriába, de kihagyhatatlan látnivalóként felkerült a listánkra). Treviso lakossága közel százezer fő. Rendkívül kozmopolita és vibráló város, sok szép régi épülettel, üzletekkel és éttermekkel. Érdekessége, hogy ma is állnak a velenceiek által több száz éve épített városfalak, amiken belül található a centro storico, azaz a történelmi városközpont. A délután során felfedezzük a főbb látnivalókat, a gyönyörű parkokat, sétálunk a várost átszövő Sile folyó partján, és megnézzük a halpiacot és a vízimalmot is. Rövid látogatásunk után indulunk vissza a szállásunkra. Este egy késői vacsorával zárjuk a napot, ami után mindenki kipihenheti a nap fáradalmait.

Ezen a napon nyugatnak vesszük az irányt és nagyjából egyórányi utazás után megérkezünk a festői szépségű Bassano del Grappaba. A gyönyörű környezetben fekvő városka leghíresebb látnivalója a Ponte Vecchio, ami egy 13. századi fahíd a Brenta folyó felett. Innen felmegyünk majd a belvárosba, ahol megnézzük az Ezzelini család kastélyát és aki szeretné, megkóstolhatja a helyi nevezetességet, a grappát is. Aki pedig inkább vásárolgatna, az válogathat kedvére a helyben készített üvegtárgyak és kerámiák között. A várost elhagyva elindulunk Valdobbidadenébe, ami Conegliano mellett a borvidék másik központja. Ez a hangulatos kisváros óratornyával, csinos főterével, és csendes belvárosi utcácskáival ideális helyszín egy kis sétához. Miután körbenéztünk itt, felmegyünk a környező dombokra, ahonnan pompás kilátás nyílik a Dolomitokra és a zöldellő szőlőültetvényekre. Ha mindent megcsodáltunk és lefotóztunk, elindulunk Vittorio Veneto városába. Itt egy hangulatos árkádokkal teli középkori belváros, egy erődítmény és Európa egyik legrégibb toronyórája vár minket. Kicsit sétálunk még a folyóparton is, iszunk egy italt, majd itt az ideje, hogy elinduljunk vissza a szállásunkra. Megérkezés után kis pihenésre lesz csak idő, mert az este utolsó közös vacsoránkra találkozunk a belvárosban. Ha még lesz erőnk vacsora után, aki szeretne még beszélgetni, iszogatni, azokkal beülünk kedvenc bárunkba a főtér sarkán.

Péntekenként Conegliano belvárosát lezárják a forgalom elől, hogy a mozgóárusok ki tudjanak települni portékáikkal. Van itt minden, amit el lehet képzelni: sajtok, borok, sonkák, szalámik, olajok, de ugyanúgy lehet divatos olasz ruhákat és cipőket is vásárolni. Reggeli után, akinek van kedve, az sétáljon ki a piacra és nézelődjön, vásároljon. Fél tizenegykor találkozunk a hotelben, hogy elbúcsúzzunk egymástól. A szobákat 11 óráig kell elhagyni, senkinek nem kell tehát kapkodnia. Aki esetleg maradna hétvégére Olaszországban, azoknak szívesen adok program és szállás tippeket. Elköszönés után véget ér ez az igazán tartalmas és élményekben gazdag pár nap, de mindenkinek jól fog már esni egy kis pihenés.

Foglalható időpontok

Festői kisvárosok

A vidéki Olaszország bája