Villák és kastélyok

Az élményút tartalma

Veneto Olaszország húsz tartományának egyike, központja Velence. Ez a régió az egyik legszebb Olaszországban, ezért rengeteg látogatót vonz mind belföldről, mind külföldről. Gyönyörű hegyek és lankás dombok, a Pó és a Piave folyók, erdők, tavak és az Adria várja a természeti szépségek rajongóit, de sokan érkeznek ide felfedezni kulturális életét, gasztronómiáját is. Azoknak pedig, akik az épített emlékekben szeretnének gyönyörködni, rengeteg választásuk van. Az olyan nagyvárosok, mint Velence, Verona, Padova, Treviso, vagy Vicenza megszámlálhatatlan látnivalóval várják a látogatókat, hiszen történelmük több száz vagy ezer évre nyúlik vissza. Érdemes azonban a kisebb, kevésbé felkapott helyekre is ellátogatnunk, mint például a festői Asolo városába, vagy Bassano del Grappaba, a grappa szülőhazájába, esetleg az idilli Coneglianoba, a Prosecco borvidék központjába.

Akármerre is járjunk azonban Venetoban, időről-időre belebotlunk egy-egy fantasztikus várba, nemesi villába, vagy éppen kastélyba, melyek arisztokratikus eleganciájukkal könnyen levesznek minket a lábunkról. Bár szinte mindenhol fellelhetőek, azért vannak olyan vidékek, ahol igen nagy számban fordulnak elő. Ilyen többek között a Brenta folyó Padova és Velence közötti szakasza (az úgynevezett Brenta-delta), mely területen a velencei nemesek építettek fényűző villákat és kastélyokat, mintegy bizonyítékaként gazdagságuknak és hatalmuknak. Ezek az építmények a mai napig elkápráztatják a látogatókat, hiszen nagyságuk, szépségük, díszítettségük páratlan. Freskók, kápolnák, gyönyörű dísztermek, velencei tükrök, hatalmas parkok és kertek – ezt kínálják ezek az épületek azoknak, akik felkeresik őket. Na és persze a rengeteg érdekes családi történet, ami épp úgy hozzájuk tartozik, mint a kovácsolt vaskapu vagy az arany étkészlet a szalonban.

Ezen a kulturális utazáson felfedezünk néhányat ezek közül a lenyűgöző épületek közül. Megnézzük például a grandiózus Villa Pisanit Stra városában, ahol Hitler és Mussolini először találkozott, de elmegyünk a Mirában lévő és Andrea Palladio tervezte Villa Malcontentaba is, mely a legenda szerint egy nemes hölgy börtönéül szolgált, miután férje ide záratta házastársi kötelezettségeinek elhanyagolása miatt. De ellátogatunk még egy 11. századi ciszterci kolostorba is Follinában, akárcsak a jelenleg szállodaként üzemelő Castello Roncadeba, ahol a helyben készített kiváló borokat is megkóstoljuk a borospincében és a nagyszalonban tett vezetett túra után.

Részvételi díj

Az élményúton való részvétel díja 400 EUR/fő, ami magában foglalja a programok tervezési és szervezési költségét, továbbá az élményút teljes időtartama alatti személyes túravezetést. Ezt a díjat az út lefoglalásakor, nekem szükséges megfizetni.

Az Olaszországba történő kiutazás és a hazautazás egyénileg történik (autóval vagy repülővel). Amennyiben valaki igényli, ennek megszervezésében tudok segíteni. Budapestről a Ryanair repül Treviso repterére, ami 35 km-re található Coneglianotól (a reptérről a szállásra való eljutást én megszervezem). Autóval az út Budapestről kb. 700 km autópályán, kényelmesen hét óra alatt megtehető. 

Az élményút során minden költséget felmerüléskor, az adott szolgáltató felé kell majd rendezni. Amivel számolni kell (körülbelüli, várható összegek):

  • szállás: kb. 200 EUR/fő (elhelyezés kétágyas szobában egy háromcsillagos szállodában Conegliano belvárosában, bőséges reggelivel és parkolóhasználattal).
  • helyi transzferek: kb. 150 EUR/fő (létszámtól függően személyautó vagy kisbusz).
  • belépőjegyek: kb. 65 EUR/fő.

A fentieken kívül az étkezések és az esetleges szuvenírek költségével érdemes még kalkulálni.

Egyéni utazás után megérkezés a festői Conegliano városába. Ez a település a Prosecco borvidék központja, lakossága mintegy negyvenezer fő. Velence ötven kilométerre délre található innen, aki esetleg szeretne ellátogatni oda, hétvégén egyénileg megteheti. Szállásunk a város központjában, egy háromcsillagos szállodában lesz, ahonnan minden könnyed, rövid sétával megközelíthető. A hotelnek saját parkolója van, ott lehet majd biztonságban tudni az autókat. Ezen a napon délután találkozunk a szálloda bejáratánál, ahonnan bemegyünk a város főterére és egy pohár prosecco vagy aperol spritz társaságában megismerkedünk egymással. Az aperitivo után felfedezzük a belvárost, megnézzük a főbb látványosságokat és felmegyünk a 12. századi kastélyba is, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a környező vidékre. Miután kellemesen kisétáltuk magunkat, vár minket az első közös vacsora, amely során jellegzetes helyi ételeket kóstolunk. Vacsora után hazatérünk a szállásra és megpróbáljuk magunkat kipihenni, hiszen másnap sűrű program vár ránk.

Reggeli a szállodában, ahol mindenképpen érdemes megkóstolni a naponta változó édességeket és tortákat, hiszen mindegyik remek. Mai napon úticélunk Mira, ez a Velencétől nem messze található település, ahol igen sok nemesi család építtetett magának kisebb-nagyobb villát. A körülbelül egyórás út után megérkezünk a Villa Widmannhoz, itt kezdjük meg a programunkat. A villát a Foscari család építtette több más villájukkal egyetemben. Ez a háromemeletes rezidencia eredeti bútorokkal, velencei csillárokkal és tükrökkel, valamint értékes drapériákkal fogad majd minket. Az épület bejárása után teszünk egy sétát a tizenhat hektáros parkban, illetve megnézzük a hintógyűjteményt is. A látogatás végeztével eszünk pár falatot, majd folytatjuk utunkat következő állomásunkhoz. Ez a közeli Villa Malcontenta lesz, ahol megnézzük a fantasztikus freskókat, megcsodáljuk az épület látogatók számára nyitva álló részeit, majd sétálunk egyet itt is a pazar kialakítású parkban. Látogatásunk végeztével visszatérünk a szállásra. Némi pihenés és felfrissülés után találkozunk a vacsoránál, ahol lehetőség lesz átbeszélni az élményeket, illetve lélekben már felkészülni a másnapi izgalmas programra, a Villa Pisanira.

Reggeli után indulunk a Padova melletti Stra városába, hogy megcsodáljuk a venetoi villák egyik legimpozánsabbikát, a Villa Pisanit. Ez a késő barokk stílusú kastély a maga 114 szobájával a Brenta-delta egyik ékköve és évente közel kétszázezer látogatót vonz. A helyszínen megismerkedünk majd a gazdag és befolyásos velencei Pisani család és az épület történetével, végigjárjuk a gazdagon díszített termeket, és teszünk egy sétát a parkban is. Látogatásunk urán átmegyünk a pár kilométerre lévő Doloba, ahol néhány óra szabadprogram következik. Doloból indulunk tovább Roncade városába, hogy megnézzük a ma luxusszállodaként és borászatként üzemelő Castello di Roncadét. Ezt a 16. századi kastélyt egy gyönyörű park öleli körbe, melyet mi is bejárunk majd. A kastélyban egy vezetett túra keretein belül megismerkedünk az épület történelmével, megtekintjük a fogadószalont, teszünk egy rövid sétát a szőlőültetvényen és végül a borospincébe is betekintést nyerünk. Látogatásunkat egy mámorító borkóstolóval zárjuk. Miután elbúcsúzunk a kastélytól, elindulunk vissza Coneglianoba. Hazaérkezésünk után szabadprogrammal zárjuk a napot.

Reggeli után nyugatra indulunk és a Piave folyón átkelve megérkezünk Maser városába. Itt található ugyanis az Andrea Palladio által tervezett Villa Barbaro (Villa Maser), mely utazásunk célpontja. A Padovában született Palladio az egyetemes építészettörténet egyik legkiemelkedőbb alakja, aki számos templomot és villát tervezett Veneto tartományban, melyek ma már az UNESCO világörökség részét képezik. Az épületben megnézzük a díszes termeket, szalonokat, valamint a kiemelkedő jelentőségű, Paolo Veronese által festett freskókat. Paolo Veronese Tizianoval és Tintorettoval együtt a velencei festészet meghatározó alakja volt a Cinquecento alatt, és hatalmas méretű, vallásos témájú képeiről volt híres. Az épületet elhagyva megtekintjük a hintógyűjteményt is, majd elsétálunk a birtok aljánál lévő út túloldalán található tempiettohoz is. Ez az épület egyszerre szolgált a birtok kápolnájaként és a város templomaként is, szintén Palladio tervezte. Ezután ellátogatunk a néhány kilométerre fekvő festői Asolo városába. Apró mérete ellenére sok látnivalót kínál nekünk ez a település, hiszen van itt két kastély, egy katedrális, több palazzo, és még egy római kori amfiteátrum romjai is fellelhetők. Sétálunk egyet a városban és élvezzük a fantasztikus kilátást a környező hegyekre. Érdemes megkóstolni a helyi proseccót is, mert Asolo ásványi anyagokban gazdag talaja miatt ezek az italok az átlagosnál karakteresebbek. Néhány óra szabadprogram után visszatérünk Coneglianoba, ahol némi pihenés után elköltjük utolsó közös vacsoránkat.

Péntekenként Conegliano belvárosát lezárják a forgalom elől, hogy a mozgóárusok ki tudjanak települni portékáikkal. Van itt minden, amit el lehet képzelni: sajtok, borok, sonkák, szalámik, olajok, de ugyanúgy lehet divatos olasz ruhákat és cipőket is vásárolni. Reggeli után, akinek van kedve, az sétáljon ki a piacra és nézelődjön, vásároljon. Fél tizenegykor találkozunk a hotelben, hogy elbúcsúzzunk egymástól. A szobákat 11 óráig kell elhagyni, senkinek nem kell tehát kapkodnia. Aki esetleg maradna hétvégére Olaszországban, azoknak szívesen adok program és szállás tippeket. Elköszönés után véget ér ez az igazán tartalmas és élményekben gazdag pár nap, de mindenkinek jól fog már esni egy kis pihenés.

Foglalható időpontok

Villák és kastélyok

Elegancia olasz módra

Villák és kastélyok

Elegancia olasz módra