Veneto világörökségi helyszínei

Az élményút tartalma

Az egész világon Olaszországban van a legtöbb világörökségi helyszín, szám szerint ötvenkilenc, melyből kilenc Veneto tartományban (is) található. A világörökségi címet az ENSZ kulturális, oktatási, és tudományos szervezete, az UNESCO ítéli oda az arra érdemes helyszíneknek. Ma jelenleg közel 1200 helyszín található mintegy 168 országban. Ezek a helyszínek az egyetemes emberi kultúra kiemelkedő alkotásai, illetve egyedülálló természeti értékek. A venetoi kulturális örökségek közé tartozik Verona városa, a padovai botanikus kert és a 14. századi freskók, Velence és lagúnája, Vicenza városa és Veneto Andrea Palladio által tervezett villái; a természeti örökségek közé pedig a Dolomitok, a Monte San Giorgio, a történelmi cölöpházak az Alpok közelében, a 16-17. századi velencei védművek, és a Prosecco borvidék Conegliano és Valdobbiane közötti dombjai. Ezen az élményúton felkeresünk néhányat ezek közül a fantasztikus helyszínek közül és átadjuk magunkat a kulturális élvezeteknek. Ellátogatunk Padovába, ahol mind a botanikus kertet, mind a középkori freskókat megnézzük, de arra is marad majd időnk, hogy a város főterén elkapjon minket az olasz életérzés. Beutazzuk továbbá a gyönyörű Prosecco borvidéket, sőt egy pincészethez is benézünk és természetesen kóstolunk is valami finomat. Nem maradhat ki a fantasztikus Villa Angarano sem, Andrea Palladio egyik remekműve. Végezetül pedig mi is tehetné fel a koronát erre az élményútra, ha nem egy kirándulás Velencébe, a világ talán legszebb és legkülönlegesebb városába.

Részvételi díj

Az élményúton való részvétel díja 400 EUR/fő, ami magában foglalja a programok tervezési és szervezési költségét, továbbá az élményút teljes időtartama alatti személyes túravezetést. Ezt a díjat az út lefoglalásakor, nekem szükséges megfizetni.

Az Olaszországba történő kiutazás és a hazautazás egyénileg történik (autóval vagy repülővel). Amennyiben valaki igényli, ennek megszervezésében tudok segíteni. Budapestről a Ryanair repül Treviso repterére, ami 35 km-re található Coneglianotól (a reptérről a szállásra való eljutást én megszervezem). Autóval az út Budapestről kb. 700 km autópályán, kényelmesen hét óra alatt megtehető. 

Az élményút során minden költséget felmerüléskor, az adott szolgáltató felé kell majd rendezni. Amivel számolni kell (körülbelüli, várható összegek):

  • szállás: kb. 200 EUR/fő (elhelyezés kétágyas szobában egy háromcsillagos szállodában Conegliano belvárosában, bőséges reggelivel és parkolóhasználattal).
  • helyi transzferek: kb. 80 EUR/fő (vonat, illetve létszámtól függően személyautó vagy kisbusz).
  • belépőjegyek és pincelátogatás: kb. 70 EUR/fő.

A fentieken kívül az étkezések és az esetleges szuvenírek költségével érdemes még kalkulálni.

Egyéni utazás után megérkezés Conegliano városába. Ez a település a Prosecco borvidék központja, lakossága mintegy negyvenezer fő. Velence ötven kilométerre délre található innen, aki esetleg szeretne ellátogatni oda, hétvégén egyénileg megteheti. Szállásunk a város központjában, egy háromcsillagos szállodában lesz, ahonnan minden könnyed, rövid sétával megközelíthető. A hotelnek saját parkolója van, ott lehet majd biztonságban tudni az autókat. Ezen a napon délután találkozunk a szálloda bejáratánál, ahonnan bemegyünk a város főterére és egy pohár prosecco vagy aperol spritz társaságában megismerkedünk egymással. Az aperitivo után felfedezzük a belvárost, megnézzük a főbb látványosságokat és felmegyünk a 12. századi kastélyba is, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a környező vidékre. Miután kellemesen kisétáltuk magunkat, vár minket az első közös vacsora, amely során jellegzetes helyi ételeket kóstolunk. Mindezek után visszatérünk a szállásra és megpróbáljuk magunkat kipihenni, hiszen másnap sűrű program vár ránk.

Mai programunk Padova felfedezése lesz. Reggeli után vonatra szállunk és egy órával később már meg is érkezünk ebbe a mintegy kétszázezer lakost számláló városba. Olaszország egyik legrégibb városaként (több mint 3.200 évvel ezelőtt alapították) igen sok mindent megélt már, így történelme és kultúrája elképesztően gazdag. Első utunk az állomáshoz közeli Scrovegni kápolnába vezet, mely egyben első világörökségi helyszínünk is. A kápolnában találhatók a Giotto által 1303-1305 között festett gyönyörű és világhíres freskók, melyek Jézus és Szűz Mária életének jeleneteit ábrázolják elképesztő részletgazdagsággal. A kápolnát magunk mögött hagyva irány a Piazza dei Signori, a város központi tere. A tértől nem messze található a Palazzo Ragione, a középkori piac, mely a mai napig a város legnyüzsgőbb pontja. Innen a sétálóutcán haladva utunk a világ legrégebbi botanikus kertjébe vezet, mely szintén világörökségi helyszín. A terület két részre oszlik: egyikben az eredeti, fallal körülvett kertet és annak többszáz éves növényeit nézhetjük meg, a másikban pedig a világ botanikai gazdagságát bemutató üvegházakat járhatjuk be. A kertből átsétálunk a néhány száz méterre lévő főtérre, a Prato della Valléra. Ez az ovális tér Olaszország legnagyobb tere és 78 szobra a városban élt és alkotott híres embereknek állít emléket. Itt kicsit megpihenünk, eszünk-iszunk valamit, majd indulunk tovább, hogy a város legnagyobb és legismertebb templomát, a Szent Antal bazilikát is meglátogassuk. Itt megcsodáljuk Donatello bronzszobrait és a többi fantasztikus műalkotást, majd elindulunk a vasútállomás felé, hogy elcsípjük a Conegliano felé induló vonatot. Megérkezésünk után szabadprogram, ezen a napon a vacsora önálló.

A mai nap gazdag lesz mind természeti szépségekben, mind pedig kulturális és gasztronómiai élvezetekben. Reggel nyugatra indulunk, hogy átutazva a bájos venetoi vidéken, megérkezzünk a Bassano del Grappa mellett lévő festői szépségű Villa Angaranohoz. Ez a villa Andrea Palladio egyik jelentős alkotása, melynek építése közel ötszáz éve kezdődött és ma a világörökség része. A villa öt lánytestvér tulajdonában van, akik hűen a korábbi hagyományokhoz, bort és olívaolajat készítenek a birtokon. Lehetőségünk lesz egy vezetett túra során bejárni a villa egyes részeit, megnézni a csodálatos parkot a kerttel, valamint a családi kápolnát is. A séta végén a családi borászat boraiból is kóstolunk egy-egy pohárral. Miután végeztünk, bemegyünk Bassano del Grappába, ahol rövid városnézést tartunk. Megnézzük a 13. századi fahidat, a Ponte Vecchiot, illetve az Ezzelini család kastélyát is. Rövid látogatásunk után utunkat Valdobbiadene felé vesszük, amely az ún. Prosecco borút egyik végpontja. A másik vége pedig Conegliano, így ezen a kb. harminc kilométeresen úton végigutazva feltárul előttünk eme táj minden szépsége és bája. Mire visszatérünk a szállásunkra, megértjük, miért vették fel ezt a vidéket a világörökségi listára 2019-ben. Hazaérkezésünk után kicsit szusszanunk és este találkozunk egy közös vacsorára. 

Sok szempontból ez a nap lesz a program csúcspontja, hiszen ma Velencébe kirándulunk. Ez a hely Olaszország, sőt egész Európa egyik leglátogatottabb városa, így nekünk is fel kell lelkileg készülnünk a tömegre. Velencében annyi látványosság van, hogy egy napba csak a legfontosabb látnivalókat, na meg néhány rejtett gyöngyszemet tudunk belesűríteni. Miután megérkezünk a Santa Lucia pályaudvarra, elindulunk a belvárosba. Első célpontunk a Scuola Grande di San Rocco, ami egy ötszáz éves, vallási épület és elsősorban lenyűgöző Tintoretto gyűjteményéről híres. Innen továbbmegyünk a párszáz méterre lévő Frari templomba, mely a velencei gótika kiemelkedő alkotása. Ebben a hatalmas templomban Donatello és Tiziano remekműveit is megcsodálhatjuk, sok már mestermű mellett. Ha végeztünk, indulunk tovább a város egyik legnagyobb látványosságához, a Rialto hídhoz. Ez a Grand Canalon átívelő négy híd legrégebbike, több mint négyszáz éves. Itt megnézzük a halpiacot, a 12. századi San Giacomo templomot és korzózunk egyet a környező árkádsorok alatt is. Hogy megpihenjünk kicsit, beülünk valamelyik bárba és kipróbáljuk a cicchettit, a velenceiek híres apró szendvicseit. Miután felfrissültünk, elindulunk a város főterére, a Piazza San Marcora. Ez a tér Velence központja és egyben leglátogatottabb pontja. Itt található a Szent Márk székesegyház, a Dózse palota és Campanile (óratorony) is. Itt némi szabadprogram következik, majd késő délután elindulunk hazafelé. Utunk most a Cannaregio városrészen keresztül vezet majd, hogy megnézzük a város kicsit csendesebb részét is (ami azért még mindig távol lesz a csendestől). Visszaérkezve Coneglianoba, egyből megyünk vacsorázni. Mivel ez az utolsó közös esténk, ezért akinek még vacsora után van kedve és energiája, azokkal beülünk egy búcsúitalra kedvenc bárunkba a főtér sarkán.

Péntekenként Conegliano belvárosát lezárják a forgalom elől, hogy a mozgóárusok ki tudjanak települni portékáikkal. Van itt minden, amit el lehet képzelni: sajtok, borok, sonkák, szalámik, olajok, de ugyanúgy lehet divatos olasz ruhákat és cipőket is vásárolni. Reggeli után, akinek van kedve, az sétáljon ki a piacra és nézelődjön, vásároljon. Fél tizenegykor találkozunk a hotelben, hogy elbúcsúzzunk egymástól. A szobákat 11 óráig kell elhagyni, senkinek nem kell tehát kapkodnia. Aki esetleg maradna hétvégére Olaszországban, azoknak szívesen adok program és szállás tippeket. Elköszönés után véget ér ez az igazán tartalmas és élményekben gazdag pár nap, de mindenkinek jól fog már esni egy kis pihenés.

Foglalható időpontok

Világörökségi helyszínek

Veneto kulturális ékkövei